Конкурс късометражен филм
SVFF-Logo-3D-White

СВЕТИ ВЛАС ФИЛМ ФЕСТ 2024

Филмът „Уроците на Блага“ открива третото издание на „Свети Влас филм фест“.

Един от най-очакваните летни кинофестивали – Свети Влас филм фест, стартира своето трето издание от 3 до 7 юли 2024 г, в курортния град Свети Влас. Бляскавото събитие отдава почит на богатството и разнообразието на българското кино.

Форумът, който се утвърди като акцент в културната програма на курорта, се организира от „Диневи Груп“, с подкрепата на Национален Филмов център, Община Бургас, Община Несебър и Кметство Свети Влас.

Под звездното небе на Свети Влас, зрители и гости на Фестивала ще имат възможността да се потопят в автентичния свят на българските филми, да се срещнат с любимите си актьори и да преживеят незабравими моменти.

Петима утвърдени кинотворци ще бъдат строгите съдници, които ще оценяват филмите в конкурсната програма. Председател на журито тази година е доц. д-р Деян Статулов и членове Башар Рахал, Ники Илиев, Димитър Гочев и Иван Гарелов. Селекционери на Фестивала са проф. д-р Нина Алтъпармакова и Тони Добринска. Режисьорът и любим актьор Мариан Вълев, е покровителят на развитието на филмовото изкуство в курортното градче и съвсем естествено е вдъхновението на този фестивал.

Откриващата вечер на фестивала стартира в 21 ч. на 3 юли в амфитеатър „Арена“ с филма „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев. Лентата спечели две награди „Кристален глобус“ в Карлови Вари, „Златна роза“ и награда на СБФД „Васил Гендов“ за най-добър филм и актриса в главна роля. Актрисата Ели Скорчева, която тази година отбелязва своята 70-годишнина, ще бъде специален гост.

Конкурсната програма включва още филмите „Диада“, реж. Яна Титова, „Уроци по немски“, реж. Павел Веснаков, „Добрият шофьор“, реж. Тонислав Русев, „Защото обичам лошото време“, реж. Яна Лекарска, „Чума“, реж. Иван Владимиров, „Клопка“, реж. Надежда Косева и „Игра на доверие“, реж. Мартин Макариев.
Специални галапрожекции ще имат филмите „Чалга“ на Мариан Вълев и „Пулсът на танца“ на Георги Костов, които са извънконкурсната програма.

Тази година членовете на Журито ще оценява и филми от Конкурса за най-добър късометражен филм, който се провежда за първи път, а творбите трябва да бъдат заснети с телефон Samsung. Конкурсът е насочен към всеки, който има страст към киното и желание да се включи, без ограничение на възраст, образование и професионален опит. Темата на сюжетите е Любовна среща с неочакван край. Победителите ще бъдат обявени на 6 юли (събота) на церемонията по награждаване и закриване на Фестивала.

Свети Влас филм фест е една сбъдната мечта, осъществена в началото на лятото на 2022 г., благодарение на извървения път и натрупания опит на компания Диневи Груп в сферата на изкуството и културата.

За всички киномани на морето сме подготвили богата програма от съпътстващи събития, които да допълнят вълнуващата атмосфера Свети Влас филм фест. Всеки ден от фестивала е изпъстрен с различни срещи, семинари и дискусии, давайки на гостите светъл и морски поглед зад кадър на любими филми.

Заповядайте на червения килим и се наслаждавайте на кинопътешествието Свети Влас филм фест 2024 на българската ривиера Диневи Ризорт!

Жури 2024

И тази година журито на Sveti Vlas Film Fest се отличава с екип от изтъкнати кино експерти, включващ награждавани режисьори, известни актьори и влиятелни фигури във филмовата индустрия.

Проф. Нина Алтъпармакова
проф. Нина Алтъпърмакова
/ Председател

Нина Алтъпармакова завършва режисура на монтажа в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1995 година. През 2010 г. печели наградата за монтаж на Българската филмова академия за филма „Градът на жените баданте“, реж. Стефан Командарев. Тя е режисьор на монтажа на над 100 игрални и документални филми, много от които носители на награди, като „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, „Посоки“, „В кръг“, „Уроците на Блага“ на реж. Стефан Командарев, „Докато Ая спеше“ на реж. Цветодар Марков, „Омлет“ и „Ирина“ на реж. Надежда Косева, „Лошо момиче“ и „Чалга“ на реж. Мариан Вълев, „18 % сиво“ на реж. Виктор Чучков, „Възвишение“ и „Голата истина за група “Жигули“, „Бягство“ на реж. Виктор Божинов. Режисьор на монтажа е на сериалите „Под прикритие“ и „Връзки“, „Вина“ и др. От 1999 г. преподава режисура на монтажа в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

Башар Рахал

Български актьор, присъства в редиците на театър „Сълза и смях“. Башар Рахал стана 100% разпознаваем от българските зрители след участието си в сериала „Стъклен дом“, получава и една от главните роли в сериала „Дървото на живота“, влиза и в къщата на комедийния сериал „Домашен арест“. Той успешно се справи и с ролята си на водещ в научно-популярната поредица „Големите загадки“ в Лос Анджелис, където участва в над 20 американски продукции, сред които „Юнит“, „Отрядът“, „Ледена смърт“ и един от най-гледаните и най-скъпи сериали на всички времена – „24″.

Niki-Iliev
Ники Илиев

Ники Илиев е режисьор и сценарист на филмите  „Чужденецът”, “Живи легенди“, “Нокаут или Всичко, което тя написа“, “Завръщане“ , „Завръщане част 2“ и „Без Крила“, чиято премиера се очаква да бъде през 2024г. 

Режисьор на сериалите “Домашен арест“, “Скъпи наследници“, “Полицаите от края на града“, “Килерът“, „Братя“ , „ С река на сърцето“  и „Алея на славата“. 

Участва като актьор във български и чужди продукции като „Пепел върху слънцето“, „Пулсът на танца“, „Никога не е просто секс“, „Чужденецът“, „Живи легенди“, „Завръщане“ и други.

От 2015 г. е основен преподавател по кинорежисура в Нов Български Университет.

Димитър Гочев
Димитър Гочев

Димитър Гочев е режисьор и продуцент, сред неговите проекти са филмите “Аве“, “Стоичков“, “Революция Х“, както и сериалите “Под прикритие“, “Стъклен Дом“.

Иван-Гарелов
Иван Гарелов

Български журналист и ТВ водещ. Започва работа като редактор във в. „Народна младеж“, а след това трупа опит в БТА. През 1973 г. постъпва като репортер в БНТ. През тези години той реализира редица документални филми от горещи точки на планетата.

Официални снимки

Изтеглете от тук официални снимки във високо качество, за употреба в публикации и материали, свързани със Свети Влас Филм Фест

За контакт

СЛедвайте ни

Акредитация на журналисти

Направете заявка за акредитация за отразяване на събитието Свети Влас Филм Фест